Kuharske knjige v angleškem jeziku bi to pogruntavščino umestile pod poglavje z naslovom: Leftover salads (solata iz ostankov).

Tako se je v Stari Baški, moji različici Arube, Sardinije, Karibov in drugih eksotičnih počitniških destinacij, tudi zgodilo.

V apartmajčku tam smo po navadi nagneteni najožji člani družine, ki se še zmoremo toleritrati v tako omejenem prostoru, skupaj z veselimi, na trenutke glasnimi, jokavami in igrivimi otroci.

Opisan scenarij je marsikomu dobro znan. Plus/minus detajl ali dva, dejstvo ostaja, da na dopustu pač ni čas za kompliciranje s hrano. Ali to pomeni, da smo naposled obsojeni na nekvalitetne obroke in »grickalice« iz vrečk, za katere vemo, da nam ne denejo dobro?

Ne nujno. Če imate hladilnik in 5 minut časa za pripravo kosila, priporočam zanimivo “leftover” solato. S srcem. Za srce. Za dušo.

Potrebščine

  • Nekaj rezin kuhanega srca,
  • kuhano jajce,
  • polovica avokada,
  • šop svežega koriandra,
  • polovica čili paprike,
  • mlada bučka in korenček,
  • sol, poper, oljčno olje, limona, polnozrnata gorčica.

Srce, mlada goveja rebra, kose piščanca ali drugega mesa, mozeg, … se lahko skuha s kostmi v juhi ali posebej in počaka v hladilniku vsaj teden dni. Enako velja za jajca. Takšna je moja navada doma in se odlično obnese – prihrani čas in logistiko okoli priprave obrokov.

Kremženje ni potrebno. Srce je namreč brez izrazitega okusa (okus je podoben jeziku). To pomeni, da se poda v kakršno koli jed in prevzame okus dodanih začimb. Z vprašanjem zakaj srce sploh jesti se tudi ne obremenjujte.

Zaupajte, da so organi (jetra, srce, …) po vsebnosti za zdravje ključnih hranil med najvrednejšimi živili!

Preberite več: Kaj so esencialna hranila in kje jih najdemo?

Z jetrc’ci, srcem, jajci in mozgom se da odlično nadomestiti meso, če komu to ne diši preveč ali pogosto. Posebej pusto meso.

Malo jetrc, srca in kakšen jajček več sem ter tja, da telesu več, kot puste piščančje prsi vsak dan.

Priprava

  • Izberite bučko in korenček, ju nastrgajte z lupilcem zelenjave, če želite tanke in podolgovate rezine (lahko uporabite tudi multipraktik ali ribežen).
  • Kuhano srce in jajca čakajo v hladilniku – narežite ju in razporedite počez. Enako velja za avokado.
  • Solato potresite s koriandrom, soljo, poprom in prelijte s polivko iz stopljenega kokosovega olja, gorčice in soka limone. Dodate lahko tudi košček sira feta.
  • Polivko pripravite iz oljčnega olja, z jabolčnim kisom in žličko gorčice.

 

solata s srcemKot družina napolni srce, naj srce nahrani telo.

 

Mario Sambolec, Dr. Feelgood,
www.drfeelgood.si