Paše grenko, sladko in slano v isti grižljaj?

Lahko, pod pogojem, da je nekje vmes čokolada.

Sestava maščob v mandljih, recimo, je podobna tisti v oljčnem olju – gre za pretežno mononenasičene maščobe (omega 9), ki ji prikimajo vse prehranske sekte, od vegi do keto.

Več: Prehrana za zdravje in prehrana za videz.

Stearinska kislina (nasičena maščoba) v temni čokoladi in govedini je enaka.

Zanimivo, ampak mediji pravijo, da v prvem primeru ščiti proti srčnožilnim boleznim, v drugem pa jih povzroča. Kdo bi si mislil. Več: Nasičene maščobe in holesterol.

Sol povzdigne krvni pritisk in je “ne smemo” preveč. Če je to res, potem iz enakih razlogov ne smemo preveč seksati. Ali se razveseliti v trenutku, ko sine zadane svoj prvi gol na nogometni tekmi. Pritisk dvigne tudi sodelavec, ki nam gre na živce, a ga moramo vseeno prenašati in šef, ko kriči na nas brez razloga.

Učinek nasičenih maščob na zdravje ni enak neodvisno od vira. Enako velja za sol. Industrijska, rafinirana – “bela sol” – ki se uporablja v industrijski hrani, kot so paštete, salame in druge predelane mesnine ter takšni in drugačni krekerčki, palčke in čipsi – je tista, ki gre “na živce” našemu zdravju.

Naravna sol – morska, kamena (himalajska) – v našem, lokalnem primeru je ni boljše, kot Sečoveljska (piranska), doda hrani okus, užitek, veselje, minerale, … vse, kar nikakor ne bi opisal kot nezdravo.

Za slane goveje, pardon, čokoladne piškote potrebujete:

  • 225 g naravnega arašidovega ali mandljevega masla,
  • 1 veliko jajce,
  • žlička pecilnega praška (vinski kamen, ali soda bikarbona),
  • žlička morske soli in temne melase ali poljubna količina naravnega nekaloričnega sladila (Sukrin, na primer).
  • 50 g temne čokolade s 85 % deležem kakava,
  • še nekaj drobljenih mandljev in zrnc morske soli za povrh.

Priprava:

  1. Premešajte izbrano maslo, jajce, prašek, sladilo in sol.
  2. Čokolado in oreščke nadrobite na koščke in dodajte v zmes.
  3. Piškotke oblikujte na peki papirju v poljubne oblike in pecite 15 minut v pečici, ogreti na 175 stopinj.
  4. Na koncu potresite z grobo soljo (solni cvet, kot ideja).

Dark-Chocolate-Peanut-Butter-Cup-Pretzel-Cookies-00Nenavadno, ampak važno, da je čokoladno:)

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si