Pa jo imamo, meni najljubšo – Feelgood skutno pito!

Hrustljavo zapečena skorjica in kremasta sredica z aromo vanilije ter priokusom limone. Simpatičen opis, vendar milje narazen od knjige, katero spišejo moje brbončice že zgolj ob pogledu na sliko te krasote.

Sestavine

  • 5 jajc ali kombinacija celih jajc in beljakov za bolj “dietno” verzijo.
  • 250 g ovsenih kosmičev,
  • cca 500 g skute (Bohinjske albuminske, puste navadne, ali pol/pol),
  • 1 zrela banana,
  • 1 žlička prave vanilije v prahu (burbon),
  • 1-2 dcl (mandljevega) mleka, ali vode,
  • 1 žlica naravnega sladila (svetujem stevijo, ali neko kombinacijo naslednjih petih: Feelgood sladila),
  • 70 g suhega sadja; suhe slive, goji jagode, rozine … suho sadje se lahko tudi v celoti izpusti in nadomesti s primerno več sladila, ali ekstra banano),
  • limona iz ekološke pridelave (neobdelana s konzervansi).

Priprava

  1. Posebej zmešamo ovsene kosmiče, (suho sadje), mandljevo mleko, jajce ter pustimo, da se ovseni kosmiči dobro prepojijo.
  2. V drugi posodi zamešamo (albuminsko) skuto, banano ter začimbe in nastrgamo lupino ene limone.
  3. V tretji posodi penasto vmešamo jajca in sladilo ter vse skupaj primešamo h skuti.
  4. Pekač namažemo z deviško kokosovo maščobo in vanj najprej nadevamo ovseno zmes, ki jo razporedimo po celotnem pekaču, tudi po robovih. Nato nadevamo še skutno zmes in lepo razporedimo po celotni površini kosmičev. Pečemo približno 45 min na 180°C.

 

Več receptov: Feelgood blog

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si