Feelgood quiche

Quiche je neke vrste jajčna pita, ki se tipično pripravi v testu in vsebuje karjolo smetane, sira in drugih maščob.

Skratka, v takšni obliki je quiche precej kaloričen zalogaj, ki za večino ne vsebuje dovolj beljakovin na procijo. Obroki, ki združujejo večje količine maščob in ogljikovih hidratov skupaj niso najbolj primerni za redno prehrano, če želite shujšati ali vsaj vzdrževati telesno težo.

Tu nastopi Feelgood quiche – rešitev #pozdravipameti, ki je kalorično-skontroliran obrok, a kljub temu zelo nasiten saj je bogat z beljakovinami ter nabasan z zelenjavo (vlakninami).

Več: Beljakovine – zakaj so pomembne?

»Dietna« verzija:

Sestavine:

– Jajčni beljaki.
Jajca.
– Bučke, korenček in por.
– Sol, poper in kurkuma.

Priprava:

1. Naribajte bučko, jo posolite, premešajte in pustite stati cca 15-20 minut, da spusti vodo.
2. Bučko temeljito odcedite, poleg naribajte korenček in nasekljajte por.
3. Začinite s poprom, kurkumo, previdno s soljo, saj so jo je morda ostalo dovolj že od bučk.
4. Prelijte z beljaki in premešajte. Vlijte v pekač (na papir za peko).
5. Pecite približno 15 minut na 180 stopinj (ventilacijska nastavitev).
6. Ko je pita že (skoraj) pečena, počite povrh izbrano število celih jajc in jo postavite nazaj v pečico za kratek čas – dokler beljak ne zakrkne, a rumenjak ostane še svež.

»Normalna« verzija:

Vse ostane enako, le obroku dodajte popečen kos kos kruha, kot vidite na sliki, ali pred pripravo namočite ovsene kosmiče v beljake – ko se napijejo in zmehčajo, pripravite quiche po prejle predstavljenem receptu.

Quiche je na tak način (s kosmiči) bolj kompakten, manj »puhast« in bolj podoben pravi piti.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si

Objavil | 2018-06-27T08:46:36+00:00 27, junij 2018|