Pogruntavščina, kako ohraniti rumenjak pri pripravi jajca čim bolj surov in ga uporabiti kot »nadev«.

Zakaj?

Govorili smo že načinih priprave jajc, tudi o primernosti uživanja surovih in postopki, ki ohranijo nepredrt rumenjak, se izkažejo kot najprimernejši. Razlog je predvsem v oksidaciji maščob (holesterola), ki se rumenjaku – kot maščobam v splošnem – pripeti, ko ga izpostavimo trem glavnim povzročiteljem: kisiku, svetlobi in toploti – visoki temperaturi.

Preberite več:
Oksidacija holesterola in najboljši načini priprave jajc.

Po domače: maščobe v rumenjaku se lahko »prismodijo« podobno, kot oljčno olje na (pre)vroči ponvi, ali »zažarijo« kot stari oluščeni orehi. V originalu »zdrava« maščoba tako zlahka postane »škodljiva«, če nismo dovolj pozorni.

Preberite več:
Katere maščobe so najboljše za kuhanje?

Umešano jajce sem ter tja ne bo omembe vredno tveganje za nekoga, ki nima težav s srce-žiljem, je aktiven in brez drugih večjih zdravstvenih težav povezanih z odvečno telesno težo. No, sam resda ne spadam v to kategorijo, imam pa zato zelo rad svoj rumenjak še tekoč. Saj veste, kot omak’co:)

Združimo fin, sočen nadev tipa calzone z rahlostjo in preprostostjo priprave omlete ter iz obojega izpostavimo največ v zdravstvenem smislu – težko namreč rečemo, da je živilo inherentno in univerzalno zdravo, ne da bi upoštevali tudi načina priprave/predelave/pridelave in obdelave. Krompir denimo, je že zdrav, kuhan ali pečen, kaj pa ocvrt v rastlinskem olju? Odgovor »bolj okusen« tu ni mišljen, kot pravilen:)

Potrebščine:

 • Jajc kolikor želite. Uporabite cela, ali nakombinirajte beljake in rumenjake glede na želeno kalorično vrednost obroka ali količino/razmerje maščob in beljakovin.
 • Poljubna zelenjava. V hladilniku sem našel por, bučko in špinačo.
 • Kavna šalica ovsenih kosmičev (poljubno)*
 • Sol, poper, kurkuma, … poljubna mešanica začimb. Eksperimentirajte z origanom, česnom, timijanom, baziliko, čilijem, itd.
 • Malo kokosovega olja ali masla ghee za peko,
 • Kozji sir za povrh (poljubno).

Priprava:

 • Ločite beljake od rumenjakov. Slednjih shranite nepredrtih kolikor želite, ostale vmešajte z beljaki in začimbami.
  * Če v obroku potrebujete nekaj dodatne energije v obliki ogljikovih hidratov ali si enostavno želite malo bolj čvrsto strukturo omlete (bolj podobno “testu”, kot pri pici), potlej kosmiče za nekaj minut namočite v beljakih, da se fino napojijo in zmehčajo.
 • Dodajte zelenjavo (nasekljan por in naribano bučko).
 • Vmešajte in vlijte na ogreto ponev. Povrh razporedite nasekljano špinačo.
 • Ponev pokrijte in pecite na zmernem ognju približno 10 minut, dokler beljak ne zakrkne tudi na zgornji strani in špinača ovene.
 • Ko ocenite, da je omleta že nared, povrh raztresite ščep naribanega (kozjega) sira.
 • Omleto prestavite na krožnik, na eno stran razporedite še rumenjake in jo prepolovite.

20160119_064616Feelgood omleta z omak’co:)

Omleta iz štirih jajc vsebuje približno 400 kcal, 30 B in 30g M (če uporabite cela jajca).

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si