Obara je univerzalna hrana za dušo in všeč mi je, ker je tako zelo preprosta za pripravo. Meso, zelenjava, nekaj začimb, voda in čas, je v osnovi vse, kar potrebujemo …
Piščančje meso je verjetno najbolj priljubljeno v svoji skupini živil. Pri mojem očetu ga nedvomno prehiti svinjina, če upoštevam njegov priljubljen izrek: Sine, dokler ne poskusim leva je zame kralj živali svinja.

Preberite več: 5 resnic o (rdečem) mesu.

Pri kolinah sem nemo opazoval, kako so iz glav kuhali žolco, rep in nogice uporabili v juhah, drobovino v obarah, podobnih tej:

  • Poljubno meso – lahko uporabimo uporabimo vse dele: tudi nogice so fajn, bedra, vrat, goveji rep, mozgove kosti, želodčki in jetrca). Drznite si poskusiti kaj novega.
  • Poljubna zelenjava. Rad uporabim mlado zelje, koje v sezoni, krompir, grah, por, korenje in zeleno (stebelno in/ali gomolj).
  • Začimbe: sol, poper, kurkuma, kumina, sladka paprika, nekaj strokov strtega česna.

Priprava:

  1. Kose mesa popecite na ponvi do rjavega na blagem ognju (uporabite maslo ghee, svinjsko mast, kokosovo maščobo, ali oljčno olje)*.
  2. V loncu popražite por, dodajte korenček, zeleno, … premešajte.
  3. Dodajte meso, zelje, grah, zalijte z vodo in pokrijte.
  4. Ko zelje oveni, dodajte začimbe, ponovno premešajte in kuhajte kakšnih 30-45 minut, dokler se zelenjava ne zmehča in meso že skoraj odpade od kosti.

* Meso lahko enostavno dodate k zelenjavi, vse skupaj zalijete z vodo, dodate začimbe, pokrijete in kuhate brez predhodnega praženja.

Postrezite kot samostojno jed ali s solato, kot prilogo.

Za več receptov obiščite naš blog.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si