»Kjer koli bo postalo laneno seme del prehrane med ljudmi, tam bo boljše zdravje«, pravi Mahatma Gandhi.

Naša Feelgood Ana se strinja ter z receptom poskrbi, da si koristi lanenih semen na okusen način priskrbimo tudi mi.

»Finega okusa, mehka sredica in zapeljivo hrustljava skorjica so lastnosti hlebčka iz lanenih semen«, razloži Ana in dodaja: »Količina naj bo majhna, saj semena hitro postanejo žarka in izgubijo lastnosti, zaradi katerih priporočamo njihovo uživanje«.

Več o lanu in njegovih semenih v prispevku: Laneno seme.

Recept za Feelgood hlebček

Količina zadoščajo za štiri osebe oziroma dva bolj lačna 🙂

Sestavine:

  • cela lanena semena 250 g (zmeljemo v teksturo moke),
  • beljaki iz 7 jajc,
  • rumenjaka iz 2 jajc,
  • 1 čajna žlička pecilnega praška/sode bikarbone,
  • 1/2 čajne žličke himalajske soli,
  • ekstra deviško oljčno olje ali olje makadamije (5 jušnih žlic),
  • mineralna voda (približno 1 deciliter),
  • 2 žlici ovsenih otrobov

Priprava:

  • Pečica maso za hlebček nestrpno pričakuje na 180 stopinjah.
  • Jajčne beljake  stepeš v trd sneg, narahlo vmešaš rumenjake, dodaš vse suhe sestavine in na koncu še  mineralno vodo. Masa bo pred pečenjem precej tekoča, a ni razloga za skrb.
  • Pekač namažeš s kokosovim maslom, napolniš z maso in pečeš hlebček 30 min (proti koncu z zobotrebcem preveriš, kako napreduje – če se nanj nič ne prime, je hlebček pečen).

Priporočam, da kruhek poskusite s čičerikinim namazom ali skutnim namazom ali katero izmed naših paštet.

Flax-Seed-Focaccia-2031

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si