Meso, krompir in solata – vsem znana klasika. In nič narobe, tudi Feelgood prehranske smernice podpirajo takšno kosilo. Bi vseeno poskusili nekaj novega za spremembo?

Predlagamo file divjega lososa s pisano prilogo iz kvinoje, kostanja in rukole:

Potrebščine (za 2 porciji):

  • 120 g kvinoje,
  • 1-2 bučki,
  • pest rukole,
  • 50 g kuhanega in olupljenega kostanja,
  • 5-10 redkvic in/ali češnjevih paradižnkov,
  • 1-2 žlici na rahlo popraženih sezamovih semen,
  • sojino omako, jabolčni kis, oljčno olje in po želji česen,
  • 2x file divjega lososa,
  • malo oljčnega olja za peko.

Priprava:

  1. Kvinojo temeljito sperite in skuhajte v vodi (razmerje 1:2) ter pustite, da se nekoliko ohladi in nabrekne.
  2. Bučko narežite na kolute in popecite na žaru.
  3. Redkvice narežite na poljubne kose, enako naredimo z rukolo.
  4. Vse sestavine zmešajte in začinite po okusu s sezamovimi semeni, sojino omako, kisom, soljo in poprom.
  5. Lososa začinite po okusu in na blagem ognju popecite na obeh straneh po 3-4 minute ter postrežemo h kvinojini solati. Ta bo okusna tudi če bo še kakšen dan shranjena v hladilniku.

Vam je okus kvinoje všeč? Izvolite še eno idejo, kako jo pripraviti kot samostojno jed: http://www.feel-good.si/blog/2014/04/10/feelgood-kvinojina-solata/

 

Mario Sambolec, trener in nutricionist, ustanovitelj Dr. Feelgood, predavatelj FZS, PN1, CSCS, ACA
www.drfeelgood.si
#pozdravipameti