Feelgood kolač z jabolki, cimetom in vanilijevo kremo

Česa sladicam praviloma primanjkuje?

Beljakovin.

Kaj bi šlo lahko za izvoz?

Cuker in maščobe.

A ne bi bila fora, če nam uspe pripraviti sladico, ki je ne le neverjetno okusna, temveč tudi nasitna ter kalorično uravnotežena?Preberite več:
O pomenu beljakovin in zakaj so najbolj nasitno hranilo.
Je res za vse naše tegobe kriv cuker?
O “dobrih” in “slabih” maščobah.
Je treba šteti kalorije?

Predstavljamo Feelgood “šnito” z jabolki, cimetom in vanilijevo kremo

Potrebujete:

  • 400 g riža za rižote (arborio).
  • 300 g beljakov (za manj kalorično možnost) ali 6 celih jajc.
  • Feelgood sladilo po želji: stevija, javorjev sirup, …
  • 4 srednje velika (nešpricana) jabolka.
  • mešanico začimb (cimet, ingver, muškatni orešček in klinčki).
  • 60 g mlečnih beljakovin v prahu z okusom vanilije (micelarni kazen pusti najboljši vtis).

Priprava:

  1. Skuhajte riž v trikratni količini vode in ga pustite v hladilniku čez noč.
  2. Riž pomešajte z jajci (beljaki) in maso osladite po okusu.
  3. Ponev premažite s kokosovo maščobo in prepražite na kocke narezana jabolka.
  4. Ko se jabolka zmehčajo, jih začinite z mešanico začimb.
  5. Pekač obložite s papirjem za peko, nato po njem najprej razporedite jabolka in povrh še riževo zmes.
  6. Pecite približno 30 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj.
  7. Mlečnim beljakovinam v prahu dodajte dober deciliter vode in temeljito premešajte. Manj vode uporabite, bolj gosta bo krema in obratno.
  8. Pred serviranjem kolač ohladite in premažite z vanilijevo kremo.

Za več idej in receptov obiščite našo Kuhinjo dobrega počutja.

Kos, ki predstavlja osmino pekača, vsebuje približno 267 kalorij, 14 g beljakovin, 50 g ogljikovih hidratov in zanemarljivo malo maščob, če uporabite beljake, ali približno 5 g, če uporabite cela jajca.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si

Objavil | 2017-12-11T17:48:32+00:00 17, september 2017|