Leverpostej (jetrna pašteta v danščini) je od nekoč najbolj cenjena hrana nordijskih narodov in osnovni del zajtrkov njihovih otrok (namazana na rugbrød). Jed vsebuje izjemne količine nujno potrebnih hranil – vitamin A, aminokisline, železo, vse vitamine iz skupine B, cink, …

Sestavine:

  • 300 g jeter (svinjskih, telečjih ali govejih),
  • 150 g strjene svinjske masti,
  • 1 čebula,
  • 3 inčuni v oljčnem olju,
  • 50 g surovega masla,
  • 2,5 žlice zmletih ovsenih kosmičev (ali 1 žlica mandljeve moke) za namen zgoščevanja*,
  • 2,5 dl mleka/jogurta/smetane,
  • 2 jajci,
  • 2 žlici morske ali himalajske soli,
  • 1/4 žlice popra.
    * moko in kosmiče lahko enostavno nadomestimo s kakšnim jajcem več in manj mleka oz. s smetano.

Priprava:

  1. Jetra, mast, čebulo in inčune spustimo skozi sekljalnik (2-3 krat, odvisno od želene teksture).
  2. Maslo, mleko/smetano in moko/kosmiče uporabimo za pripravo omake béchamel, ki jo ohladimo predem pomešamo z jetri.
  3. Temeljito vmešamo dve jajci in začinimo po okusu (lahko dodamo vino, šeri, … ali spijemo kozarček ob pripravi)
  4. Izberemo »alu-modelček« za peko, na dno katerega razporedimo nasekljano slanino ali premažemo z maslom ter vanj stresemo maso za pašteto.
  5. V pekač natočimo vodo, gor postavimo alu-model in ga pošljemo plavat v pečico, ogreto na 170 stopinj za 45-60 minut.
  6. Proti koncu, ko je pašteta pečena tudi v sredini (preverite z žlico), lahko nastavimo pečico na ventilacijo ali žar ter pašteto zapečemo še po vrhu.

Tradicionalno se Leverpostej postreže kot toplo jed, z ocvrtimi gobami v maslu in hrustljavo-zapečeno slanino, ali hladno, s skisano zelenjavo (kumarice, paprike, rdeča pesa, …) in s kruhom iz kislega testa (sourdough).

Bon appetit!

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si