Vsak mesec prinese kaj novega na moj jedilnik. V oktobru, mojem rojstnem mesecu, bodo jutra pogosto zadišala po jajčkih z ohrovtom in špinačo.

Kot dodatek raznovsrtnosti in različnih hranil, jih pripravim enkrat z malo slanine spodaj, drugič z ribanim kozjim sirom povrh.

Sestavine:

 • Vsaj 4 jajca za možakarje (2-3 za gospe) + 20-30 g sira, ali nekaj kosov slanine,
 • čajna žlička kostnega mozga, kokosove maščobe, ali masla ghee,
 • velika pest nasekljanega ohrovta in enaka količina špinače,
 • majhen čili,
 • himalajska/piranska sol, poper, kurkuma.

Priprava (10 minut):

 1. Na izbrani maščobi najprej podušite nasekljan ohrovt (par minut, na blagem ognju v pokriti ponvi).
 2. Solite, poprajte, premešajte in dodajte nasekljano špinačo. Naredite nekaj luknjic (lahko kar z rokama), v katere odprete jajčka.
 3. Ponev ponovno pokrijte in pustite pri miru, da se ohrovt dodatno zmehča, špinača ovene, beljak zakrkne, rumenjak pa ostane še svež (ta korak lahko malo pohitrimo tako, da z metlico pomešate beljake in špinačo naokoli po ponvi, vendar ohranite rumenjak “pri življenju”, se pravi ne predrt).
 4. Tik pred koncem potresite z ribanim sirom in ponovno pokrijte, da se malo raztopi.
 5. Jajčka prestavite na krožnik, dodatno solite po potrebi, potresite s kurkumo in počez razporedite ščep nasekljanega svežega čilija (naj ne bo preveč pekoč, da koga ne zadane kap :).
 6. Če vas naslednjič zamika dodati še slanino, si prej oglejte naslednji video: jajčka s slanino.

Jajca z ohrovtom in siromSem boljši jedec kot fotograf, ampak verjemite, za tole je vredno zjutraj vstati iz tople postelje:)

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si