In brstičnim ohrovtom – ker v pravem Feelgood obroku, se vedno najde prostor za sezonskega in “zelenega” (slanina in jajca so na srečo vedno v sezoni 🙂

Jajca s slanino – kombinacija okusov, ki le stežka razočara in mnogim, kot meni, že sama misel na takšen zajtrk polepša jutro. A kaj, ko so nam rekli, da jajc ne smemo zaradi holesterola, pregrešno okusna slanina pa naj bi vsebovala preveč nasičenih maščob, zato se z njo lahko le spogledujemo. Poskusite preskočiti te neresnice* v razmišljanju in si privoščite en velik nasmeh, ki je ta obrok.

*Preberite več v članku: Maščobe in holesterol.

Sestavine

Za 196 cm visoko in 90 kg težko osebo:

  • 5 jajc proste reje (dekleta izberite 2-3 jajčka),
  • nekaj tankih kosov slanine*, toliko, da prekrijemo ponev,
  • veliko skodelico brstičnega ohrovta**,
  • sol, poper.

*V Supernovi na Rudniku, na levi strani, pred vstopom v trgovino Mercator, obstaja prodajalna domačih mesnin (Kmetija Janežič). Tam sem pred kratkim kupil slanino “našega” Kraškopoljskega pujsa, kontrolirane vzreje, ki si zasluži priporočilo.
** ohrovt lahko predhodno pokuhamo na sopari, da se malo zmehča in si s tem še skrajšamo že tako kratek postopek priprave te jedi.

Priprava

  1. Ponev ogrejte na srednji temperaturi in po njej razporedite nekaj tankih kosov slanine (če je slanina lepo pisana, maščobe spodaj niti ne potrebujete, v nasprotnem uporabite malo masla ghee).
  2. Po slanini razporedite na polovičke ali četrtinke narezan brstični ohrovt (odvisno od velikosti) in ponev pokrijte.
  3. Ko se ohrovt malo zmehča in slanina fino zapeče, počez razpočite jajca in ponev ponovno pokrijte ter pustite toliko časa, da beljak zakrkne, rumenjak pa ostane še svež.
  4. Če uporabite predhodno pokuhan brstični ohrovt, lahko obrnete vrstni red in po slanini najprej odprete jajčka ter dodate ohrovt malo kasneje, da se ne razkuha preveč.
  5. Jed na koncu začinite s soljo (morsko/piransko oz. himalajsko) in poprom, lahko dodate poljubno začimbno mešanico ali potresete s sušenim origanom in čilijem.

Video

Jajca s slanino in ohrovtom

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si