Slastni falafli na moj način.

Ta jed izvira iz Egipta. Tam so jih izdelovali iz fava fižola – gre za eno najstarejših znanih gojenih rastlin s področja Sredozemlja in Jugovzhodne Azije, ki se je razširila po celem svetu. Pri nas mu rečemo tudi bob.

No, kot rečeno, naj bi bilo tako, da so naše slavne falafle najprej delali Egipčani iz boba, nato naj bi se ta jed razširila po celem bližnjem vzhodu, kjer so fava fižolu/bobu začeli dodajat tudi čičeriko, ki je bob ponekod povsem izrinila. Falafel je tema mnogih prerekanj in hkrati razglašen za nacionalno jed v Egiptu, Palestini in Izraelu. Popularen je postal v petdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so te slastne kroglice začeli prodajati kot ulično hrano v lepinjah z zelenjavo in različnimi omakami.

Evo, v moji različici tudi ni boba. Moje brbončice niso bile povsem zadovoljne s klasičnim naborom sestavin, zato sem dodala še nekaj po svoji izbiri.

Sestavine

 • 250g surove čičerike
 • 1 žlica tahini paste
 • 1 čebula
 • 4-6 režnjev česna oz. po okusu
 • 2 žlici posušenih paradižnikov
 • 4-5 žlic vložene leče
 • žlica nasekljanega peteršilja
 • 2-3 žlice limoninega soka
 • 3 žlice fine čičerikine ali kokosove moke (lahko tudi katerekoli druge)
 • Opcijsko začimbe po okusu:sol in poper ter 1 žlička nasekljanega čemaža,
  1 žlica navadnega sezama, 1 žlica črnega sezama, svež čili, kardamom,
  kumina, kurkuma, kajenski poper….

Priprava

Surovo čičeriko je potrebno namočiti in sicer vsaj 8 ur pred pripravo; jaz jo namočim čez noč. Nato čičeriko odcedimo in vse sestavine dodamo v blender ali v posodo, kjer bomo s paličnim mešalnikom zmleli v enotno zmes.
Pomembno je, da res uporabite surovo čičeriko in ne kuhane ali vložene. Tista je preveč vlažna in boste imeli precej težav z receptom.

Oblikujemo kroglice približno v velikosti ping-pong žogice. In zdaj imamo štiri možnosti, kako jih pripravimo:

 • Lahko jih čisto tradicionalno ocvremo
 • Lahko jih pečemo v ponvi z manj maščobe – na blagem ognju jih popečemo z vseh strani
 • Lahko jih pečemo v pečici: približno 20-25 minut na 200 °C
 • Lahko jih pečemo v »cvrtnikih« na vroč zrak.

Jaz sem izbrala to zadnjo, četrto opcijo. Uporabljam Actifry od Tefala in moram reči, da mi je res všeč. Na celotno količino sem uporabila eno žlico olja, kar je velika prednost napram klasičnemu načinu cvrtja. Vseeno sem pa dobila tisto lepo hrustljavo zapečeno skorjico, notranjost falaflov je pa lepo sočna. Na začetku sem jih 20 minut pekla statično, nato sem dodala mešalo še za 5 minut.

Če želite biti pozorni na kalorični vnos, je izbira načina priprave hrane eden od ključnih načinov, kako za to poskrbite. Največkrat je omejevanje vnosa nepotrebnih količin maščob tisti “make or break” faktor. O pomenu maščob za naše zdravje in dobro počutje smo že precej pisali. Pred kratkim sta pa nastala dva čisto nova članka na to temo. Za vse željne novih znanj…klik-klik tukaj in tukaj – dobili boste odgovor na vprašanje zakaj se radimo in nekaj praktičnih napotkov za uporabo z maščob.

Priloga

Sami falafli so lahko nekoliko suhi in priporočam, da si zraven postrežete neko zelenjavo in jogurtovo omako.
Za omako sem uporabila grški jogurt, ki sem ga začinila s soljo in poprom ter slastno čemaževo omako moje mame. Mami je kraljica čemaža! Obvlada najboljše place za nabiranje in ga nabere za vse nas. Opere, posuši in napakira. Za povrhu nam naredi še vloženega v steklenih kozarčkih s soljo v malo oljčnega olja.

Doma imam dva hudo kritična najstniška okuševalca. Glede na to, da sta oba pohvalila in prosila za še, bi si upala trditi, da mi je ta recept uspel 🙂