Feelgood Chilli Con Carne

Je bolj pomemben vtis, ki ga pustiš pri najboljši prijateljici ali starših svoje punce? Če se ta meri po porcijah čilija, ki si jih nesramežljivo privoščiš na rojstnodnevni zabavi, na primer, na katero si prvič povabljen na “test”, sem včeraj postal superzvezdnik 🙂

Vito je fant najboljše prijateljice gospodične, ki naslanja glavo name v času pisanja tega prispevka. Kot “mojster vihtenja kuhalnice in specialist za jedi na žlico”, mi je bil predstavljen Vito in povem vam, vsekakor je upravičil napoved. Njegova verzija čilija z mesom je bila v samem vrhu med vsemi, ki sem jih do sedaj poskusil.

“Šefe, recept prosim”, sem vzkliknil po četrti porciji (v pojasnitev: krožniki so bili res mali) in stavil bi, ta pri tej jedi tudi vi ne ostanete samo pri eni. Izvolite recept:

Sestavine (za 4 do 6 oseb):

  • 2 večji ali 3 manjše čebule,
  • 3 stroki česna,
  • 3 korenčki,
  • gomolj zelene,
  • manjša rdeča in zelena paprika,
  • olupljeni paradižniki (800 g),
  • dober kilogram pustega govejega mesa,
  • 2 dcl tekočine (jušne osnove, vode z začimbami, …) + 2,5 dcl rdečega vina,
  • timijan, čili, poper, sol.
  • 400 g rdečega fižola,
  • koruza (konzervica, okoli 200 g se mi zdi. Ah, dajte kolikor vam paše).
  • Žlica oljčnega olja za prepražit čebulo in česen.

Priprava:

  1. Sesekljamo čebulo in česen ter olupimo korenje ter zeleno.
  2. Papriko razpolovimo, odstranimo seme ter na drobno narežemo.
  3. Paradižnike na grobo nasekljamo.
  4. Lonec postavimo na štedilnik (no shit) in segrejemo žlico olja.
  5. Prepražimo čebulo in česen. Ko prva postekleni in drugi zadiši, stresemo gor meso.
  6. Dodamo vso svežo zelenjavo in paradižnik s sokom vred.
  7. Prelijemo z izbrano tekočino.
  8. Pokrijemo in pri srednji temperaturi dušimo cca uro in pol.
  9. Fižol in koruzo stresemo v lonec cca 15 minut pred zaključkom kuhanja.
  10. Poskusimo in “pojačamo” s čilijem po meri osebne tolerance.

Za več receptov obiščite našo Kuhinjo dobrega počutja.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si

Objavil | 2018-03-16T17:22:21+00:00 11, marec 2018|