Pire iz Hokaido buče je s hranili bogata vendar kalorično skopa priloga, blagega, rahlo sladkastega okusa, ki se odlično poda začinjenim kosom mesa ali k različnim ribam.

Potrebujemo:

  • Hokaido bučo,
  • srednje veliko rdečo čebulo,
  • žlico masla Ghee ali kokosove maščobe,
  • himalajsko sol, poper (morda komu zadiši ščep čilija) in žličko začimbe curry v prahu.

Priprava:

  1. Čebulo nasekljamo in prestavimo na ogreto maslo v kozico.
  2. Nasekljamo še bučo, katero smo predhodno olupili in dodamo k čebuli. Oboje fino premešamo, ohranimo na zmernem ognju in prelijemo z decilitrom ali dvema vode (odvisno od velikosti buče).
  3. Kozico pokrijemo ter pustimo nekaj minut, da se buča poduši/zmehča.
  4. Vmes lahko premešamo, preverimo ali je dovolj tekočine in proti koncu priprave (ko buča postaja vedno bolj mehka) začinimo z izbranimi začimbami.
  5. Ko so koščki že tako mehki, da jih z lahkoto pomendramo z vilico, odstavimo kozico iz ognja in odlijemo vodo.
  6. Na tej točki ga lahko enostavno pretlačimo s stiskalcem za pire krompir ali pomešamo s paličnim mešalcem.
  7. Za nekaj ekstra okusa in bolj kremasto teksturo se lahko pred tem delom doda še žlička surovega masla ali deliciter kokosovega mleka.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
www.drfeelgood.si