Tako pregrešno je dišal ta božični kolač in tako mamljivo izgledal, da sva se z Majo zapodila vanj še preden sva pomislila pofotkati to sveže pečeno praznično veselje. Možno, da sem pristranski, ali so mi ti okusi pač tako zelo blizu, vendar je tale stvar ena najbolj okusnih Dr. Feelgood sladic do sedaj. In nabor res ni majhen.

Več dr. Feelgood receptov.

Da bo veselje še večje, ga je pripraviti skoraj tako lahko kot jesti.

Potrebujete:

  • 1 Hokaido bučo (olupljeno in skuhano ali pečeno).
  • 4 žlice razmaščene moke iz bučnih semen.
  • 2 merici beljakovin v prahu z okusom vanilije.
  • Žlica začimb za medenjake (ali cimeta).
  • Ščep soli in stevije (lahko dodate drugo sladilo po okusu).
  • 2 jajci ali 150 gramov beljakov.
  • Pol vrečke pecilnega praška.
  • 2 jabolki (narezani na poljubne kose).
  • Blender, multipraktik ali palični mešalnik.

Priprava:

  1. Vse sestavine združite v multipraktiku in premešajte.
  2. Pekač prekrijte s papirjem za peko in vanj vlijte maso za kolač.
  3. Pecite v pečici, ogreti na 180 stopinj, približno pol ur’ce.

Zakaj je kolač #pozdravipameti?

Feelgood božični kolač je zelo nasiten kljub temu, da ima zelo malo kalorij.

Kolač vsebuje:

  • Veliko vlaknin, ki so pomembne za dobro prebavo in lahko pomagajo uravnavati raven sladkorja v krvi.
  • Zelo malo sladkorja, razen naravno prisotnega v jabolkih in buči.
  • Ogromno beljakovin, ki so pomembne za dobro delovanje imunskega sistema in močne mišice ter kosti.
  • Skoraj nič maščob. Če bi želeli narediti kolač, ki bi bil bolj kaloričen, lahko izberete cela jajca namesto beljakov ter dodate v maso (ali potresete povrh) prgišče mandljev ali orehov.

 

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood, nutricionist PN1, ACA, trener in predavatelj FZS.
www.drfeelgood.si
#pozdravipameti