Kako je čutiti ponos starša, ko njegov otrok prvič zadane koš na košarkarski tekmi, gol pri nogometu, ali speče svoj prvi čokoladni piškot, … vse to so neopisljive radosti, ki se jih marsikdo lahko le iskreno veseli.

Občutek primerjam z veseljem in navdušenjem, ki ga ustvarita nečak in nečakinja, ko pomagata sestri pri pripravi najrazličnejših jedi za zbirko naših receptov. Simbolični koš in gol sta bila tokrat zame naslednja dva recepta v naši, domači Božičkovi pekarni 🙂

Feelgood čokoladne zvezdice

Potrebujemo:

  • 125 g kokosove moke,
  • 75 g kamutove moke (lahko je tudi pirina, ovsena, ajdova, …),
  • 100 g mehkih ovsenih kosmičev,
  • 3 žlice 100% kakava,
  • 2 žlici pecilnega praška,
  • ½ žličke sode bikarbone,
  • 1 žlička vanilije v prahu,
  • ščepec soli,
  • 3 jajca,
  • 125 ml kokosovega olja,
  • 200 ml kokosovega mleka,
  • sladimo s stevijo, ali drugim naravnim Feelgood sladilom.
  • 150 g temne čokolade.

Priprava:

  1. Najprej posebej zmešamo suhe sestavine: kosmiče, moke, pecilni prašek, vanilijo, kakav in postopoma dodajamo mokre sestavine.
  2. Kokosovo olje prej malo segrejemo, da se lepo razpusti.
  3. Maso temeljito pregnetemo, da se vse sestavine lepo premešajo.
  4. Čokolado nasekljamo na drobne kockice in jo dodamo čisto na koncu.
  5. Takšno testo poljubno oblikujemo … lahko v kroglice, ki jih postavimo na peki papir in nato rahlo s prsti potlačimo, da dobimo okrogle piškotke, lahko na katerikoli drug vam všečen način. Otroci so se odločili z modelčki izrezati zvezdice iz testa.
  6. Zvezdice pečemo na 160°C vsega kakšnih 12-15 minut, da piškotkov ne bi preveč izsušili.

Feelgood jabolčno-ovseni grizljajčki

Potrebujemo:

  • 2 ¾ šalčke mehkih ovsenih kosmičev,
  • 1 šalica kokosove moke,
  • ¼ žlice cimeta,
  • ¼ žlice sode bikarbone,
  • ščepec soli,
  • 2 žlici Sukrina, ali ustrezno količino drugega naravnega Feelgood sladila,
  • 2 jajci,
  • 2 šalčki mleka,
  • 125g masla,
  • 2-3 jabolka,
  • po želji malo nastrganega ingverja,
  • limonina lupinica ene limone.

Priprava:

  1. Posebej zmešamo suhe sestavine : ovsene kosmiče, kokosovo moko, cimet, sladilo, sodo bikarbono.
  2. V suhe sestavine dodajamo mokre sestavine: mleko, stopljeno maslo, jajca, na drobno naribana jabolka.
  3. Maso temeljito premešamo in nadevamo v model za mini mafine ali oblikujemo po svoji domišljiji.
  4. Pečemo na 160°C približno 20 minut.

Želimo vam sladke praznike 🙂

Več receptov: Feelgood blog.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si