Receptu za t.i. bananih kruh (eng. banana bread) je brez glutena. Tudi s kakšno drugo brezglutensko moko se ga da pripraviti, če vam ajda ne godi, po želji pa lahko izpustite tudi jogurt. Posledično lahko nastane malo bolj zbit in drobljiv kolač, ampak saj ne bo za v restavracijo …

Potrebujete:

  • 3 jajca.
  • 165 g manj mastnega grškega jogurta.
  • 4 normalno velike banane.
  • 70 g fino mlete kokosove moke.
  • 30 g kokosovih kosmičev.
  • 100 g (kaljene) ajdove moke.
  • 100 g (kaljenih) ovsenih kosmičev.
  • Pecilni prašek.
  • Lupina ene limone.
  • Sladilo po okusu – poskusite stevijin ekstrakt – eno pipetko – to je kakšnih 8-10 kapljic.
  • Druge začimbe po okusu: vanilija, cimet, muškatni orešček, ingver … lahko dodate tudi merico sirotkine v prahu za beljakovinsko bogatejši in nasitnejši kruh, ki bi bil potemtakem lahko primeren že za samostojno malico in ne le sladico. Pa še sladila v tem primeru verjetno ne bi bilo potrebno dodajati, če bi uporabili sirotko z okusom vanilije, na primer.

Postopek priprave:

  1. Razžvrkljte jajca, dodajte jogurt, z vilicami fino pretlačene banane in limonino lupinico in sladilo.
  2. V drugi posodi zmešajte moke in kosmiče, dodajte pecilni prašek ter ostale suhe začimbe po okusu.
  3. Sestavite mokre in suhe sestavine.
  4. Ko nastane enakomerna zmes jo nadevajte v podolgovat pekač obložen s peki papirjem. Pecite 35-45 minut na 180 stopinj.

banana bread2Povrh pa 2 jagodi in žlica smetane, kaj prav’te? 🙂

Mario Sambolec, dr.Feelgood
info@feel-good.si