Tek je zakon, stari. Najbolj naravna oblika gibanja za človeka in obenem čist’ pocen’ – ene superge kupiš pa si ready. Vsak lahko laufa, samo stvar motivacije je.

Stari, a si ziher? Jaz namreč nisem.

Ne mislim, da je s tekom karkoli narobe »per se«. Gre za obliko telesne aktivnosti, ki od udeleženca zahteva, da izpolni določene predpogoje, če želi ↑ rezultatov (kondicija) in ↓ poškodb (bolečine).

Ko govorim o prehrani in dietah pogosto rečem, da ni ene izbire, ki bi bila “prav” kar vsakomur, ne glede na cilj, življenjske okoliščine ali zdravstveno stanje. Podobno velja za šport oz. izbrano obliko telesne aktivnosti – vsaka ima nek svoj set dominantnih gibalnih vzorcev, česar z vidika ohranjanja dolgoročnega zdravja ni smiselno zanemarjati.

Košarkarji na primer, s(m)o zaradi specifične drže in gibanja po igrišču izpostavljeni obrabam določenih sklepov ter nesorazmerju nekaterih mišic. Podobno velja za nogometaše, skakalce, golfiste, … v bistvu se lahko strinjamo, da ima vsak šport neke svoje “fore”.

Ne gre torej opredeliti posamezne aktivnosti kot same po sebi “zdrave” ali “nezdrave”, “koristne” ali “škodljive”, “nevarne” ali “varne”, ne da bi se pred tem vprašali:

A) Za koga?

B) V kolikšnem obsegu?

Odgovori na ti dve vprašanji bodo najbolj zgovorni o učinkih določene aktivnosti na zdravje ter počutje.

A) O kom torej govorimo?

Je tek najboljša izbira aktivnosti za petinpetdeset letnega Tomaža, ki ga je zdravnik na rutinskem pregledu prejšnji teden predramil in mu zabičal, da se dobesedno mora “zmigat'” – začeti gibati vsak dan po vsaj pol ur’ce ter po poti izgubiti desetaka, še bolje več – ali bo že v bližnji prihodnosti na škatlice pisal “za holesterol”, “za pritisk” in “za sladkorno”?

Če se komu zdi dobra ideja poslati predebelega fotra izven forme najprej laufat, naj to prosim zadrži zase. Tek “na suho” – brez predpriprave – bo v takšnem in podobnih primerih najverjetneje boleča in bežna romanca.

B) Dva do trikrat na teden ali vsak dan? Dobre pol urce jogginga zjutraj ali 20 kilometerska tura?

V angleškem jeziku obstaja rek: “To much of a good thing may do you harm”, ki v bistvu pomeni, da je možno preterati tudi z dobrimi stvarmi.

Količina obremenitve je v prvi vrsti odvisna od sposobnosti regeneracije (primerna prehrana, dovolj kvalitetnega spanca, masaža mehkih tkiv, …), potem pa še od telesnih značilnosti, zdravstvenega stanja, ciljev in drugih življenjskih prioritet.

Na podlagi napisanega sestavljam checklisto, s katero si lahko pomagate oceniti trenutno pripravljenost na tek … in izbrati najprimernejšo traso na letošnjem (ali naslednjem) Ljubljanskem maratonu.

Haile Gebrselassie nivo: Maraton.

Videti ste in redno trenirate kot maratonec.

Superfit (Mark Goran Lorencin) nivo: Polmaraton.

Ste narezani kot britvica (nimate odvečne maščobe na telesu), redno vadite tako za moč kot vzdržljivost.

Rekreacijski nivo: Desetka.

Tečete sem ter tja, včasih greste še malo na fitnes in nimate izrazitih bolečin v sklepih.

Začetni nivo: Lumpi tek.

Tekli ste včasih in greste še vedno kdaj, a ne redno. Malo že čutite kolena, križ in gležnje. Tudi ramena, če predolgo sedite. In bodiva iskrena, lahko bi bilo kakšno pivo ali kos pite manj.

 

Tomaž nivo: Najprej ocena gibalnih sposobnosti pri trenerski ekipi Feelgood.

Trebuh je prevelik, krvna slika ne štima in sklepi bolijo.

Ne samo tek, tudi vadba za moč!

Moč je danes ravno dovolj izpostavljena, da ji prikimamo, ko nas kdo vpraša o njenem pomenu za splošno zdravje, vendar ne dovolj privlačna, da bi ji namenili vidnejšo vlogo v razporedu časa za telesno aktivnost (trening).

Škoda, res škoda, kajti prav moč se zdi po vsej verjetnosti najpomembnejša sposobnost našega telesa. Biti močan pomeni veliko več, kot imeti »velike« mišice in izgledati kot nepremičnina.

Ker se zavedate, kako pomembno vlogo igra moč v vsakdanjem življenju, prevzemite nadzor nad svojim telesom ZDAJ. Prijavite se na mini video serijo, ki smo jo pripravili posebej ZA VAS, z namenom preprečevanja poškodb kot posledice sodobnega načina življenja. Video serija: vadba za moč.

 

Mario Sambolec,
osebno trenerstvo in prehransko svetovanje #pozdravipameti
www.drfeelgood.si
#pozdravipameti