Cela jajca ali samo beljaki?

3 ključne točke pred nadaljevanjem:

  1. Jajce je eno najpopolnejših naravnih živil. Več: Po krivem obtoženo jajce.
  2. Rumenjak nosi v sebi pomembna hranila, tudi holesterol, ki je ključen za zdravje. Več: Holesterol.
  3. Sledi šok: Nasičene maščobe iz naravnih virov prehrane, kot so jajca, niso vzrok za srčno-žilne bolezni. Več: Nasičene maščobe.

Prej obratno. Morda več holesterola (boljše razmerje) celo pomeni daljše in kvalitetnejše življenje, razmišljajo raziskovalci, ki so opravili sistematsko analizo tridesetih kohortnih študij (https://bit.ly/2IVnhyF).

Krivica, ki je storjena jajcu je nezaslišana in jo je potrebno popraviti. Priporočila proti maščobam, holesterolu (in naravnim živalskim virom prehrane nasploh), odražajo desetletja pristranskosti v komunikaciji z javnostjo in so plod političnih spletkarjenj, ne zaključkov znanosti.

Preberite več:
Nasičene maščobe in holesterol.
Problem zmanipuliranih študij.
Psevdoznanost.
5 resnic o rdečem mesu.

Sledi še en šok: Celo jajce je pravzaprav glavni vir maščob, ne beljakovin (vsebuje dvakrat več kalorij iz maščob, v primerjavi z beljakovinami).

  • Če želi 60 kg težka Sonja na primer, doseči priporočeno količino beljakovin na obrok (približno 30 g), bi morala pojesti 4 cela jajca.
  • 90 kg mišic po imenu Franjo bi za svojih 50 g beljakovin na obrok potem takem strl 8 celih jajc.

Nč’ tazga, bi rekel nekdo, ki ima prostor v kaloričnem rezervoarju, da si to lahko privošči in dovolj velik apetit.

Preberite več: Beljakovine – zakaj so pomembne in koliko jih potrebujemo?

Kdaj dodati beljake?

Beljakovine so za večino najbolj nasitno makrohranilo (bistveno bolj tako od maščob, kot ogljikovih hidratov) zato se zdi smiselno njihov vnos poudariti v primerih hujšanja in poskusih preoblikovanja postave. Preberite več: https://bit.ly/2pHEwvt.

Izbrati nekaj celih jajc in obrok »doštukati« z beljaki je lahko uporabna strategija kako zadostiti beljakovinskim potrebam in/ali ustvariti prostor za dodaten vir energije v obroku (kruh na primer).

Naposled gre za kalorije.

Preberite več:
Kaj so kalorije?
Ali jih moram šteti?

Če jih imate na voljo 500 pri zajtrku in odštejete 150 za beljakovine ter 100 za poljubno zelenjavo/sadje, vam ostane 250 za maščobe in/ali ogljikove hidrate.

Prevedeno v šnite kruha, kot nas to večina razume:

  • 1 celo jajce + 200 ml beljakov + 3 za dlan veliki kosi kruha.
  • 2 celi jajci in 150 ml beljakov + 2 toasta.
  • 3 cela jajca in 100 ml beljakov in 1 toast.
  • 4 jajca in ravno toliko kruha, da imate s čim pomazat rumenjak 🙂

P.s. Protestiram proti metanju rumenjakov stran. Takšno ravnanje s hrano ni najbolj skladno z našo idejo o prehrani #pozdravipameti. Beljake lahko kupimo ločeno in jih enostavno primešamo jajcem, preden jih vmešamo, pripravimo v omleti ali drugače.

Izvolite idejo za Feelgood omleto: https://bit.ly/2GbORGo.

 

Mario Sambolec, ustanovitelj Dr. Feelgood, predavatelj FZS, PN1, CSCS, ACA in MNU (v teku)
www.drfeelgood.si

Objavil | 2018-06-27T09:12:55+00:00 27, junij 2018|