Caponata – sicilijanski sataraš

Draga nečakinja si je zamislila “po italijansko” obarvano družinsko praznovanje svojega desetega rojstnega dne. Kulinarična zvezda je povsem po naključju postal siciljanski sataraš, ki mu v domačem kraju rečejo Caponata.

Sestra Vesna je pri pripravi uporabila značilno začimbo – ščep svoje Feelgood domišljije. Nastal je sledeč recept:

Sestavine za veliko oseb 🙂

  • 3 srednje veliki jajčevci.
  • 1 čebula.
  • 1 steblo pora.
  • ½ koromača.
  • 1/3 večjega korena zelena (lahko tudi stebelno zeleno).
  • Lahko dodate tudi paprike raznih barv.
  • 2x 480 g konzerviranih nasekljanih pelatov.
  • Nekaj vloženih kaper (10-15).
  • Nekaj oliv (recimo 10, da bomo konkretni).
  • Pest namočenih rozin.
  • Sol in poper po okusu.

Priprava

  1. Jajčevce narežemo na približno enake kocke (cca 2×2 cm), jih solimo, pokapamo z malo oljčnega olja in spečemo v pečici.
  2. Vso ostalo zelenjavo narežemo na manjše koščke in popražimo – začnemo s čebulo in postopoma dodajamo ostalo.
  3. Ko se vse lepo popraži, dodamo pečene jajčevce ter paradižnik, kapre, olive in rozine.
  4. Pražimo še kakšnih 10 minut vse skupaj, da se okusi lepo povežejo, začinimo po okusu.

Opombe:

  • Originalen recept predvideva še žličko sladkorja ter nekaj vinskega kisa (sladkor in kis sta konzervansa in podaljšata rok uporabe). Verjetno zato, ker so tradicionalno pripravili večjo količino naenkrat. En del so pojedli takoj oz. v nekaj dneh, drugi del so nadevali v kozarce in spravili kot ozimnico.
  • Jajčevce je Vesna spekla v pečici in ne ocvrla, kot to delajo na Siciliji.
  • Uporabljene količine sestavin so nekako »od oka« in v razmerju, ki ga odobri vaš osebni okus.
  • Nam in gostom je opisana različica zelo teknila poleg “pulled beef” enolončnice z različno gomoljno zelenjavo.

Ocena: Feelgood vse po vrsti, prisežem 😉

 

Za več receptov obiščite našo Kuhinjo dobrega počutja.

Mario Sambolec, dr. Feelgood
Vesna Milenković
www.drfeelgood.si

Objavil | 2018-03-03T07:07:31+00:00 23, februar 2018|