Verjetno bi bilo kar nemogoče poiskati prehransko dopolnilo za izboljšanje zdravja prostate pri moških, kjer ne bi na seznamu sestavin že na začetku pisalo »ekstrakt bučnih semen«.
To velja, ker vsebujejo bučna semena beta-sitosterol v biološko zelo aktivni obliki in zaradi sinergističnega učinka z nekaterimi drugimi naravno prisotnimi snovmi (saw palmetto in kukurbitacin*). Praksa kaže koristi pri uravnavanju holesterola ter zdravljenju benigne hiperplazije prostate (tečna nadloga zaradi katere moški praviloma po 40. letu starosti ponoči večkrat obiščejo stranišče).

*kukurbitacin naj bi dokaj uspešno oviral proizvodnjo stranskega produkta presnove testosterona – DHT (dihidrotestosteron). DHT nosi delno odgovornost za izgubo las in benigno hiperplazijo prostate pri moških.

Pri bučnicah je vredno izpostaviti bogat nabor mineralov, predvsem magnezija, kalija in fosforja (prvih dveh imamo grdo navado pojesti mnogo premalo). Zanimivo je, da popražena semena vsebujejo bistveno več beljakovin, kot nepražena (tudi več kalorij, če to koga zanima), veliko več magnezija, fosforja in kalija, ravno tako več cinka, vlaknin in selena. Obe različici se lahko pohvalita s kar lepo vsebnostjo mangana – pomembnega minerala, ki je v hrani prisoten le v sledeh, v telesu pa ključen za rast, reprodukcijo, celjenje ran, maksimalno delovanje možganov in optimalno presnovo sladkorjev, inzulina ter holesterola.

Večkrat-nenasičene maščobe v rastlinskih oljih in vseh semenih, si pri uporabi vedno zaslužijo posebno pozornost. Kot prvo, nesorazmerno veliko omega 6 (v primerjavi z omega 3 in 9) je povezano s kopico zdravstvenih težav in drugo, tovrstne maščobe zelo hitro podležejo dejavnikom oksidacije – postanejo žarke in tako škodljive. Praženje je tako priporočeno na temperaturah do 75 stopinj Celzija (v pečici, na primer) in naj časovno ne preseže 20 minut. Daljše izpostavljanje visokin temperaturam in vročini nad 90 stopinj Celzija spremeni oz. poškoduje strukturo maščob. Za kuhanje jih v splošnem ne priporočam. To velja za vsa rastlinska olj, pravzaprav, z izjemo oljčnega, avokadovega in olja makadamije. Uporabite raje maslo ghee, ali kokosovo maščobo, ki imata poleg specifičnih koristi tudi višjo točko smodišča. Preberite več o razmerju omega 3:omega 6 in zakaj je pomembno.

S kakovostnimi olji in začimbami lahko njihove zdravstvene koristi še povečamo in obenem izboljšamo okus. Poskusite papir za peko premazati z malo masla (ghee), ali makadamijinega, morda oljčnega olja, nato nanj razporedite bučna semena, jih začinite s kurkumo, česnom in čilijem, ter jih pecite v pečici dokler ne postanejo ravno prav hrustljava (15 minut na 75 stopinj C). Uživate jih lahko kar sama ali jih dodate Feelgood smoothiju in mešanici oreščkov za malico, zelenjavnim prilogam, solatam, čudovito pa se podajo tudi k ovseni kaši (pokuhanim ovsenim kosmičem).


Lan bo zaključil kvartologijo o semenih. Spoznajte še njegove koristi: Laneno seme.

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si