Je laneno seme dober vir omega 3? Ga je pred uporabo potrebno zmleti?

Je laneno seme obvezno zmleti, ali ga lahko užijemo celega?

Zmleto seme je lažje prebavljivo. Tu je največja korist mletja. Tudi namakanje pomaga pri tem, oboje skupaj – namakanje in sprotno mletje – pa bi bila verjetno najboljša kombinacija.

Sprotno mletje sem napisal namenoma – seme namreč po tem postopku izpostavi delikatne maščobe oksidaciji. To pomeni, da se seme hitreje “pokvari” – maščobe, ki so nekoč koristne, postanejo žarke in potencialno škodljive. Pozor torej pred kupljenimi, že mletimi semeni, ki stojijo na policah bog si ga vedi kako dolgo.

Preberite več:
Maščobe in holesterol.
Laneno seme.

Je laneno seme dober vir maščob omega 3?

Nadalje, ko je govora o lanenem semenu, chia, konoplji, orehih in podobnih rastlinskih virih tako pomembnih in priljubljenih omega 3 maščob, mi firbec mi ne da miru in moram vprašati: zakaj se jih uporablja? Zaradi okusa, navade, vlaknin in prebave, ali koristi maščob omega 3?

V slednjem primeru svarim, da je “rastlinska” oblika omega 3 (ALA), ki je prisotna v zgoraj navedenih virih, neprimerljivo slabše uporabnosti telesu od DHA in EPA, ki so na voljo v mastnih ribah, jajcih, organih, rdečem mesu in mlečnih izdelkih krav pašne reje.

DHA je tista na naslov katere leti večina zdravstvenih koristi povezanih z maščobami omega 3, stopnja pretvorbe ALA v DHA pa je zanemarljivih 0,5 %, po strokovnem mnenju dr. Chrisa Kresserja (vir).

Preberite več:
Omega 3; prednosti in slabosti.

Ključne točke:

1. DHA je verjetno najpomemembnejša omega 3. Dobimo jo predvsem v divjem lososu, sardinah in drugih ribah ter morskih sadežih. Tudi v jajčnem rumenjaku, rdečem mesu in mesu organov (jetra, možgani) živali pašne reje. Tudi v polnomastnih mlečnih izdelkih pašne reje se najde.

2. DHA je po vsej verjetnosti esencialna – se pravi nenadomestljiva in za zdravje nujno potrebna.

3. Kot kaže je pretvorba rastlinske ALA v živalski EPA in DHA je zanemarljivo majhna. 0,5 % za DHA in do 5 % za EPA.

4. Če uporabljate rastlinske vire maščob, kot je olje lana, konoplje, orehovo olje, ali chia semena, v želji, da bi v prehrano dodali omega 3, je to investicijo morda bolj smiselno preusmeriti v nakup kvalitetnega ribjega olja, krilovega olja, ali olja jeter polenovke v obliki prehranskega dopolnila.

5. Lignani v lanu igrajo vlogo fitoestrogenov (šibke estrogene spojine v rastlinah) in so povezani s kopico zdravstvenih koristi: pomagali naj bi pri nekaterih simptomih menopavze, spodbujali odpornost, srčnožilno zdravje in zdravje debelega črevesa, izboljšali stanje kože in pripomogli k uravnavanju ravni krvnega sladkorja. Ob vsem je za lignane najbolj tipičen učinek uravnavanje lastne ravni estrogena in “nevtralizacija” škodljivih okoljskih ksenoestrogenov.

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si

Objavil | 2018-01-06T08:51:22+00:00 9, april 2016|