Božično-novoletna sezona obudi misel na jed, katero cenimo tako luksuzno in prestižno, da si jo mnogi privoščijo zgolj ob posebnih priložnostih.

Poglavitni razlog je očiten – cena. Zato biftek hranimo, kot suho zlato in postrežemo le za predjed ter z najmanjšim priborom.

Ste za to, da poskusimo pripraviti biftek tako, da se lahko človek od njega dejansko tudi naje in ob tem ne bankrotira? 🙂

Mama je bila kuharica več kot tri desetletja in spomnim se, kako je trdila: “Sine, kuhinja je domišljija”. Ta lekcija mi dobro služi še danes zato opozarjam v naprej, da (skoraj) nič v sledečem receptu ne bo po originalnem pravilniku. Namen je pripraviti biftek tako, da si ga lahko družina privošči pogosteje, v zdravem Feelgood duhu in pod cenovno dostopnejšimi pogoji.

Začnimo z izbiro mesa.

Seveda je najboljša pljučna oz. goveji file. Če si ga lahko privoščite, ali ste zadovoljni že z malo, potem s tem kosom, mehkim kot dojenčkova lička, res ne boste zgrešili.

Zame je bila dovolj dobra že mlada govedina (ali je bila teletina, ne spomnim se točno) in po liniji najmanjšega odpora, sem prosil mesarja, če lahko meso dvakrat spusti skozi strojček za mletje. Ja, ja, saj vem – tako se ne dela in je po pravilu treba meso mrcvariti z nožem, bognedaj zmleti z multipraktikom, ampak iskreno, pogosto nimam časa, ne volje za to.

Sledi priprava dodatkov – začimb.

Kot »ojačevalec okusa« sem izbral vložene inčune, jih nasekljal, dodal kapre, kisle kumarice, žličko polnozrnate dijonske gorčice, morsko sol, poper, papriko, čili in peteršilj. Vse skupaj sem pomešal z mesom v luštno gmoto in pustil v hladilniku, da se čez noč ohladi.

Postrežete ga lahko ob obilni solati in popečenih ajdovih kruhkih, mandljevih krekerjih, kruh, pripravljen po postopku naravnega kisanja … ideja je tudi hrustljavo pečen krompirček v pečici, ali čips iz plantan. Povrh je seveda luštna popestritev surov rumenjak.

steak-tartare-98Taaadddaaaammmm! Feelgood biftek za pol cene, brez fensi omak* in majoneze** je ready. Poskusite, me prav zanima, kako se vam zdi:)

*Pogosto se v receptih uporabi Worcesterska omaka, ki jo lahko kupite (pozor pred seznamom sestavin) ali naredite sami (How to Make Worcestershire Sauce). Jaz sem namesto nje uporabil inčune.

**Po želji lahko vmešate tudi majonezo, ki jo prav tako pripravite sami po enostavnem receptu: v plastično posodo dodajte jajce, olje (oljčno, olje makadamije ali avokadovo olje), sol, poper, gorčico, peteršilj ali druga zelišča in sok limone. Vse skupaj počasi in postopno (od spodaj navzgor) pomešajte s paličnim mešalnikom (poglejte, kako to naredi Jamie: How to make mayonnaise with Jamie Oliver).

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si