Prehrana in rak – 1. Del: Analiza nasprotnika

Naslovnica/Članki/Revija Virus/Prehrana in rak – 1. Del: Analiza nasprotnika

Prehrana in rak – 1. Del: Analiza nasprotnika

Rak, bolezni srca in ožilja, diabetes, povišan krvni tlak, nenormalen holesterol, vse to so stanja, ki so bila še desetletja v preteklost neznana ali izjemno redka, danes pa ubijajo vsepovprek (vir). So krivi cuker, mleko, mast ali kruh? Morda stara mama in stric po očetovi strani, sevanje telefonov ali onesnaženost javnega vodovoda?

Vzroke za nastanek raka je med avtohtonimi afriškimi ljudstvi že v petdesetih letih preteklega stoletja iskal John Higginson, ustanovitelj in direktor IARC (op. International Agency for Research on Cancer). “Raka pri ljudeh povzročata pretežno prehrana in življenjski slog. Večino obolenj je zato možno preprečiti,” je zaključil (vir).

Da je raka možno preprečiti v vsaj 75 odstotkih, predvsem skozi primerne spremembe v prehrani, sta med prvimi glasneje izpostavila Sir Richard Doll in Richard Peto, epidemiologa z Oxforda.

“Kemikalije, onesnaženo okolje, aditivi v prehrani in podobni strupi imajo pri raku zanemarljivo vlogo. Prehrana je poglavitni dejavnik in neposredno povzroča vsaj 35 odstotkov vseh obolenj, številka pa se v nekaterih primerih povzdigne celo do 70 odstotkov, piše v JNC (op. Journal of the National Cancer Institute).

Očitno se ne izplača obremenjevati se s tistim, na kar nimamo vpliva. Svojih kart (genov in okolja) v tej igri ne moremo vrniti delivcu, lahko pa se naučimo dobro odigrati s tistimi, ki jih držimo v rokah, tj. hrana, ki jo izbiramo.

O povezavi prehrane z rakom se je prvič javno spregovorilo okoli leta 1975, ko so epidemiologi pričeli izpostavljati domnevno rakotvorna živila. Hipotezi so rekli fat and fiber oz. maščobe in vlaknine ter označili meso (predvsem rdeče in dimljeno meso) in vlaknine v polnozrnatih izdelkih kot glavne povzročitelje bolezni. V test tega prepričanja je opravljenih veliko študij, kjer rdeče meso nadomestijo z zelenjavo, sadjem in polnozrnatim žitom. Zaključki so sledeči:

challenge

Nadaljujte z branjem: Najpomembnejša tekma vašega življenja – 2. del: Kje je problem?

 

Mario Sambolec, dr. Feelgood
info@feel-good.si

Objavil | 2017-09-14T09:31:47+00:00 26, september 2015|Članki, Revija Virus|Komentarji so izklopljeni za Prehrana in rak – 1. Del: Analiza nasprotnika